Top

Blog

Blog over design met hergebruikte materialen 


gratis tafeltje rubberband 16 april 2018

Gratis tafeltje

Ik had een klein tafeltje nodig. Maar wel een waar ik wat spullen in kwijt kon. Spullen als waxinelichtjes, afstandbediening, onderzettertjes. Het geval is dat we een tamelijk groot huis hebben ingewisseld voor een appartement. Less house, more Home. Kinderen de deur uit, minder ruimte nodig, lagere woonlasten dus meer geld voor leuke dingen en tijd omdat ook het onderhoud minder is.

Dus dat tafeltje: ik zag bij mijn garage een paar autobanden in de container liggen. Of ik er een mee mag nemen vroeg ik. Dat mocht. Mijn plannetje had zich in mum van tijd in mijn hoofd gevormd. Tijdens de verhuizing was de plaat van de dolly of hondje (om zware spullen te vervoeren) stuk gegaan. De wieltjes waren nog prima te gebruiken. Die heb ik onder de band gemonteerd. Een stuk MDF dat over was heb ik rond gezaagd en in de binnenkant van de band gelegd (voor de spulletjes). Een groot dienblad (dat ooit was aangeschaft voor het kookeiland in het vorige huis) was nu te groot voor onze kleinere keuken. Dat gebruik ik dus nu als tafelblad. Tada!

En dit is het resultaat! Ik heb niks gekocht en het tafeltje is er! Ook zo een kopen? Klik hier voor meer info.


9 april 2018

Hang wat anders in je oren…

Ook in kleine dingen kan je hergebruikt design toepassen en vinden. Heb je op Pinterest wel eens het zoekwoord ‘rubber’ en ‘sieraden’ ingetikt? Wil je een keer wat anders dan zilveren of gouden oorbellen bij je outfit? Een robuuste armband die lekker opvalt? Of een stoere ketting?

Sieraden van gebruikt rubber zijn met de hand gemaakt. Het leuke is dat geen enkel sieraad hetzelfde is, dus je hebt altijd iets unieks aan je pols, in je oor of om je hals hangen. Met handgemaakte sieraden van bijvoorbeeld rubber creëer je helemaal jouw eigen stijl. Of je nou van donkere of fleurige kleding houdt, deze rubberen sierraden passen bij elke look.

Why new?Get Used! Voor een mooiere wereld.
Sieraden rubber manonruijgrokdesign


cocktailstoeltje stofferen weesp 2 april 2018

Ander interieur? Geef dan je meubels ook een nieuw jasje!

Dat is ook hergebruik! Duurzaam dus. Hoe zonde is het om een prachtig meubel dat met vakmanschap is gemaakt zomaar weg te doen omdat de stijl of kleur van de bekleding niet meer past in je interieur?

Antiek en design blijven hun schoonheid houden. Natuurlijk kan je naar zo een woonwarenhuis gaan en voor € 200,00 een nieuwe stoel aanschaffen. Die iedereen heeft, die na 2 jaar afbreekt, doorzakt of andere mankementen vertoont. Die geen eigenheid geeft aan je interieur.

Stel je hebt een oude fauteuil staan die ooit zelf (of door je groot-/ouders) is aangeschaft. Je hebt er lang voor gespaard, want het was DE fauteuil.Die wil je. En die koop je uiteindelijk. Vele verhuizingen later past de stoel niet meer in het interieur. Je staat op het punt om deze antieke of design fauteuil weg te doen en een nieuwe te kopen. Een gewone fauteuil die een fractie kost van de ooit zo begeerde fauteuil.

Wat lever je dan in? Iets unieks, comfort want die oude is met heel veel vakmanschap gemaakt, vering en vulling van hoge kwaliteit. Is het niet mooier om je fauteuil te laten stofferen? Dan heb je straks een fauteuil in huis die past in je interieur, lekker zit en een blikvanger is! Gun en geef je meubel een tweede kans! Het is het echt waard.
19 maart 2018

Je vindt ze mooi of onooglijk: de Petflessen lamp van Piet Hein Eek

Een tussenweg is er volgens mij niet. Deze door Piet Hein Eek geïntroduceerde lampen op de Saloni Milaan 2017 worden in gelimiteerde oplages gemaakt. Het is "natuurlijk" een upcycling product.
Piet Hein Eek kreeg zijn bekendheid met de sloophouten meubels. Zijn afstudeer opdracht was een kast van sloophout. Dat jaren later werden zijn meubels bij een breder publiek bekend. Hij geloofde erin. En toen de tijd daar was en de mensen er klaar voor waren kochten velen zijn producten.

Doet mij denken aan al de kringloop winkels waar je 7 jaar geleden nog niet dood gevonden wilde worden. En nu? Elk dorp heeft wel een drukbezochte kringloop winkel. En de klanten komen uit alle lagen van de bevolking. Het is heel gewoon om ‘even’ langs te gaan bij de kringloopwinkel. Hergebruik, upcycling in de zuiverste vorm. Een mooiere wereld begint in je huis!
petflessen Piet Hein Eek


word recycling day recyclenespresso hans ubbink 13 maart 2018

Zelfs Hans Ubbink doet het!

Wat dan? Hergebruiken, upcyclen dus. Hij maakte een jurk met Nespresso cupjes. Vorig jaar mei in het kader van World Recycling Day. Gaaf hoor! en....

goed voorbeeld doet volgen. Je kan nog veel meer mooie dingen maken met deze kleurrijke aluminium cupjes die je normaal weggooit of inlevert. Ik heb niet vaak BNR radio aanstaan, maar toen wel. Een interview met Bas Welling over de aandacht om ook de design wereld actief te betrekken bij het het klimaat. En met design hebben we het niet alleen over dure kleding en meubels, maar alle spullen die nieuw ontworpen, gemaakt en verkocht worden. Alles valt samen: in een van mijn vorige blogs sprak ik over de CO2 uitstoot die bij het zeecontainervervoer. Spullen die wij nieuw kopen. De bewustwording om minder nieuw te kopen komt langzaam op gang. Een mooie ontwikkeling. Doe je ook mee? Foto in atelier Hans Ubbink. #recyclenespresso

5 maart 2018

Hoe ouder hoe liever!

Op zoek naar een specifiek item komt het regelmatig voor dat ik verdwaal. Niet letterlijk maar zittend achter de computer. Ik zal je in het kort vertellen hoe dat gaat. Ik zoek een eettafel. Oud. Met-een-verhaal. Voor een klant die absoluut geen ‘standaard’ tafel wil hebben. Uniek.Moet.Het.Zijn.

Voor deze leuke en uitdagende opdracht begin ik op Pinterest, kom bij Etsy terecht en ga bij Combitex langs. Even later zit ik in Amsterdam bij Vandijkenko en Neef Louis en bevind ik me even later in Waalwijk bij Fabrieknl. Onderweg kom ik andere mooie dingen tegen en realiseer me -soms pas na uren - dat ik een opdracht heb. Snel sla ik de 'afgedwaalde' sites op en ga weer verder met mijn opdracht. Ik heb inmiddels een hele lijst van sites die mooie ideeën of spullen hebben. Wie weet komen deze van pas bij een andere klant! Mijn weg vervolg ik en kom bij terecht bij RestyleXL en dan zit ik ineens in Hardenberg bij Rene Houtman. Mijn zoektocht eindigt dit keer bij Jan van IJken -Oudebouwmaterialen - in Eemnes. Daar ga ik met mijn klant naartoe - ja we stappen nu echt in de auto - en daar zullen we vast slagen om de gewenste grote eettafel te laten maken, van oud hout.
eettafel met oud hout Weesp


Containerschip 26 februari 2018

Why new? Get Used!

Regelmatig kijk ik naar het programma 'Groen Licht', zo ook afgelopen jaar mei. Een van de onderwerpen was - what's new - de CO2 uitstoot.
Uit onderzoek blijkt dat de grootste uitstoot van CO2 wordt veroorzaakt door het kopen van spullen: niet alleen het fabriceren ervan maar vooral door het vervoer: de schrijfster van het boek "De verborgen impact", Babette Porcelijn die in de uitzending geïnterviewd werd vertelde dat de uitstoot van de 16 grootste zeecontainer schepen (en dat is maar een klein deel van de 100.000-den die er varen) even veel CO2 uitstoten als alle auto's op de wereld bij elkaar!

Minder spullen kopen zou een groot verschil maken om de uitstoot te verminderen. Hoe creatief zijn wij? Je kan spullen bijvoorbeeld kopen bij een kringloopwinkel of spullen lenen die je niet vaak nodig hebt (Peerby). Sinds enige tijd is er in Utrecht "de Deelkelder" waar je voor een klein bedrag spulletjes kan lenen. Re-use, Reduce, Recycle.. Alle kleine beetjes helpen.
Why new? Get Used!


19 februari 2018

Oude bank onherkenbaar getransformeerd!

En ik heb het niet over een zitbank!

Kan je je voorstellen dat dit gave (foto) interieur bestaat uit bankkluisje, de sloten en archief planken van een oude (Rabo)bank?
Als je heel goed de details bekijkt zie je het vast. Ingenieus bedacht en strak uitgevoerd. "Transformatie van waarde" noemen de makers, Refunc, het. En dat is het zeker, hergebruik ten top!

500 kluisdeurtjes zijn getransformeerd tot ontmoetingspunt, 300 cassettes zijn gebruikt voor wanden, 400 kluissloten zijn verwerkt in tafels en balies en tot slot de archiefplanken die zijn toegepast in de publieksruimte.

Of het nu de planken, de kluisje of de cassettes zijn: het is stuk voor stuk uit elkaar gehaald, ge- en verzaagd, gelast en heel veel gemonteerd. Design gemaakt van en met trash!
Kijk de vimeo voor een indrukwekkend verslag: Https://vimeo.com/210045464

Bron: Facebook, Refunc
Rabobank Maarssen by Refunc
Refunc Rabobank hergebruik


pou belle design hergebruik 12 februari 2018

Plastic doppen worden knopen

Je ziet ze overal liggen op straat, in de goot, in de berm: flessendoppen in allerlei kleuren: groen, rood, roze, grijs en ga zo maar door. Verpakkingsmateriaal dat door Elze van den Akker is omgetoverd tot knopen.

Elze van den Akker kwam ik in voor het eerst tegen rond januari 2012. Niet live, nee op tv. Ze zat, in het (toen nog) Net 5 programma “Ik begin”. Ook een ‘hergebruikster’. Vandaar mijn interesse. Ze liet toen zien hoe ze 2 liter kunststof kannen melk bewerkte en er gave lampenkappen van maakte. Ik blijf haar volgen. Haar volgende project dat ze aanpakte zijn de eerder genoemde flessendoppen. Oproepen op Facebook en hulp van haar vrienden en kennissen zorgden er voor dat volle enveloppen met doppen haar richting op kwamen. En ze maakt er knopen van!

Zo gaaf die inzet en samenwerking met onbekenden! Elze timmert nog steeds aan de weg en maakt veel meer gave items met gevonden en verzameld afval.5 februari 2018


Schitterende troep!

Van het woord afval word ik meestal niet blij. Wel van al het moois dat er mee gecreëerd wordt! Dat er van aangespoeld materiaal iets uitzonderlijks kan worden gemaakt als een veelkleurige plastic kroonluchter, de "Tide Chandelier" van Stuart Haygarth, is een onderbelicht fenomeen.

Afgelopen jaren heb ik al veel mooie ontwerpen gezien die gemaakt zijn van en met afval en nog steeds verbaas ik me keer op keer hoe creatief, origineel en inventief kunstenaars/wereldburgers zijn met troep.

Haygarth over de Tide Chandelier: “De originele Tide-kroonluchter maakt deel uit van een grotere collectie 'door de mens gemaakte' troep die is aangespoeld op een specifiek deel van de kustlijn van Kent (Dungeness). Na verscheidene jaren werd de voorraad verzameld materiaal gesorteerd en gecategoriseerd en werden verschillende afzonderlijke stukken werk geproduceerd. Om aan de vraag te voldoen breidde mijn wandelen en verzamelen zich uit naar het grootste deel van de Britse zuidkust en de Nederlandse kustlijn. De Tide-kroonluchter is gemaakt van heldere en doorschijnende objecten in alle kleuren, voornamelijk gemaakt van plastic. Elk individueel element is verschillend in model en vorm, maar ze komen samen om een ​​perfecte bol te produceren. De bol roept de vorm op van de maan wiens kracht het tij veroorzaakte dat deze voorwerpen doet aanspoelden. Deze sferische weergave van objecten kan worden gezien als een viering van moderne productie of een negatieve weergave van afval dat onzorgvuldig in de zee wordt gedumpt. Beide interpretaties hebben een link met menselijk gedrag.”

Meer met afval: dat wil ik graag delen om jullie ook je laten verbazen! Elke week een blog op mijn site over gebruikt materiaal, ontwerpen, design, up-cycling, eco-design, kunst, de makers, de producten, de ideeën en referenties.    


Tide chandelier Stuart Haygarthfoto: Luce Beaulieu / Flickr


Desktop weergave